Emne med mange svar

Handletur: Mottagelse, opplevelser, observasjoner

Skrevet den: 26. 08. 2015 [16:57]
nina-jeanette
Emne oppretter
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
Bakgrunn og formål
Jeg har, på bakgrunn av bl.a. lesing og samtaler under bergensmøtene, inntrykk av at ganske mange transer er noget "engstelige" for å oppsøke ordinære butikker. På den annen side vet jeg at andre inkl. Carla og jeg bruker lokale butikker og opplever god behandling.

Formålet med denne tråden er å skrive om hvordan man som transperson anno 2015 (og etterfølgende år) mottas når man oppsøker ordinære butikker, fortrinnsvis i Norge, hva man opplever, observerer osv.

Jeg håper og tror at en rekke forumskribenter fortløpende kan fortelle sine handlehistorier, og at de aller fleste vil være positive fordi vi normalt opplever god behandling.

Dette betyr selvsagt ikke at vi skal skjule vonde opplevelser. Husk dog at også cispersoner kan ha dårlige opplevelser. Din evt. vonde opplevelse kan skyldes noe helt annet enn at du (tilfeldigvis) er transperson.

Husk også, som Anne nylig minnet oss på, at hvis noen ler kan årsaken godt være noe helt annet enn deg og din tilstedeværelse. Kanskje tenkte de på eller så noe (annet) de syntes var morsomt.
Skrevet den: 26. 08. 2015 [17:42]
nina-jeanette
Emne oppretter
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
NJQs modus operandi
Jeg liker å prøve klær og sko før jeg kjøper dem. Ganske ofte må man prøve to størrelser før man er sikker på hvilken som er best. Andre ganger er det et produkt som bare ikke passer min kropp(sfasong). I butikk vil man ofte raskt danne seg et inntrykk av bl.a. materialer/stoff, utførelse, farge, passform, osv. Dette er viktige grunner til at jeg foretrekker ordinære butikker fremfor netthandel/postordre. 

I tillegg kan man få hjelp av kompetent personale. De kan også gi tips om annet, og kombinasjonsmuligheter,  som kan være aktuelt når de har dannet seg et inntrykk av deg, din kropsstørrelse og fasong, smak, ønsker m.m. Dét er ikke alltid slik at man selv vet alt best. Jeg synes ofte det er nyttig med litt synsehjelp fra butikkpersonalet. Man kan bli både for selvkritisk og for lite selvkritisk, gjerne begge deler på én gang. De ser meg dessuten fra andre vinkler og avstander enn jeg selv gjør. Butikkpersonalet har også mye mer trening og ser langt flere mennesker i samme og ymse andre antrekk enn det vi gjør. 

Jeg har så langt valgt å handle "dameting" kledt som mann. Da unngår man f.eks. problemer med parykk og sminke når man skal ta på og av (ofte) ganske ettersittende klær i små prøverom. Det er også langt færre forberedelser og dermed spart tid hvis man skal handle en ettermiddag eller kveld rett etter jobb.

Hvis jeg skal handle klær rigger jeg underlivet ("tucking" (uten teip)) i løpet av noen minutter, og i ryggsekken har jeg brystproteser og BH. Anne bærer sine "fordeler" i hånden. Jeg er enig med Carla i at dette er nødvendig for at man skal finne klær som (virkelig) passer. Hvis jeg kun skal handle sko, smykker, vesker og annet tilbehør er disse tiltakene ikke nødvendig.

På handledager barberer jeg skjegget om morgenen. Jeg antar at skjegg kan forvirre mer enn ønskelig.
Skrevet den: 26. 08. 2015 [18:04]
nina-jeanette
Emne oppretter
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
Min erfaring, hovedsakelig fra Bergen, men også noe Oslo, er at transpersoner behandles godt. Jeg har endog en mistanke om at noen er ekstra hjelpsomme, kanskje fordi man virker forfriskende siden man ikke er gjennomsnittskunden, eller kanskje fordi de bevisst eller ubevisst i hvert fall ikke skal fremstå dårlig, intolerant e.l.

Noen har en følsom "radar" og forstår eller mistenker sammenhengen lenge før man har sagt noe. Andre, også unge damer, er så lite påkoblet at man må gjenta det flere ganger før de forstår at det er du selv som skal ha varen, f.eks. armringen du har satt på din egen arm og lurer på om er en tanke for liten.

En god del antar i første omgang at man ser etter en gave. Andre velger kanskje å seife på dette først selv om de egentlig har forstått sammenhengen.

Hvis man skal handle i butikk bør man ikke være mer sosialt spak enn at man er i stand til å håndtere slike situasjoner, antagelser og misforståelser. Husk at de er ikke vondt ment. Noen trenger bare litt mer hjelp enn andre.
Skrevet den: 26. 08. 2015 [18:11]
nina-jeanette
Emne oppretter
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
Tider
Jeg har handlet til de fleste tider inkl. på lørdag mitt i hovedhandletiden. Det går helt fint.

Hvis man ønsker en stillere butikk, enten for lettere å få hjelp eller fordi man da føler seg mer bekvem, kan man benytte ukens rolige perioder. En butikkdame fortalte at mandag og fredag kveld (ofte) er meget stille. De fleste gjør noe annet enn å handle klær o.l. disse kveldene. Jeg har også inntrykk av at dagtid på ukedager ofte er stille unntagen i lunsjtiden og ved (kontor)arbeidsdagens slutt. Det er mulig at butikker som oppsøkes av mange pensjonister har andre stilletider.
Skrevet den: 26. 08. 2015 [18:54]
nina-jeanette
Emne oppretter
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
Man kan lære noe
En fordel med å oppsøke butikker og snakke med "vanlige" mennesker er at man kan lære noe.

Eksempel 1
Hver gang jeg ser meg i speilet, ser jeg den V-formede tappen på adamseplet. Jeg har derfor alltid vært opptatt av måter å kamuflere den på inkl. klær med høy hals, choker og (tynne) skjerf. Tidligere i år nevnte jeg dette for noen butikkdamer. Til min overraskelse og glede sa de ting som "det har jeg ikke lagt merke til", "det har jeg ikke lagt merke til før du sa det, men det synes knapt, i hvert fall ikke hvis man ikke spesielt ser etter det", "det synes ikke", "det er ikke noe problem", "det trenger du ikke å bekymre deg over", "du trenger ikke å tenke på det når du velger antrekk".

Dermed står jeg plutselig mye friere enn jeg selv trodde når jeg skal velge antrekk.

Forøvrig finnes det også mange damer som har et tydelig adamseple. Internettoversikter nevner gjerne Ann Coulter, Sandra Bullock, Meg Ryan og Kelly Rowan. Det er vel derimot ganske få som har en tydelig V-formet tapp. Den italienske skuespillerinnen Francesca Neri er et kjent eksempel.

Eksempel 2
Hver gang jeg ser meg i speilet, ser jeg mørkt skjegg selv om jeg er nybarbert. Etterhvert har jeg blitt fortalt at det egentlig er ganske lite som synes selv på kvelden når jeg ikke har barbert meg siden tidlig morgen, og at det skal være helt kurant å kamuflere det jeg har.

Klokken var passert 20: "Hva, har du ikke barbert deg siden kl. 6.30. Da er du heldig. Jeg har det mye verre."

Eksempel 3
Når jeg ser på armene mine, ser jeg mange mørke hår. Jeg kommenterte mine hårete armer da jeg prøvde en armeløs kjole. Butikkdamen sa noe á la "du har ikke mye hår, jeg har (minst) like mye", og jeg har nok sett damer med like mye og endog mer armhår enn meg. Jeg kan dog ikke huske å ha sett damer med mørkt armhår, men det er mulig at noen bleker hårene.

Jeg drømmer tidvis om min barndom da jeg hadde meget lyst hår.
Skrevet den: 26. 08. 2015 [19:55]
nina-jeanette
Emne oppretter
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
Utgangspunkt og forutsetninger
Litt om mitt utgangspunkt og forutsetninger slik at jeg spiller med rimelig åpne kort.

Gjennomsnittsmannen er på en del områder fysisk ganske annerledes enn gjennomsnittsdamen. Det er dog store individuelle forskjeller, og mennesker finnes i mange varianter. Noen menn har bedre fysiske forutsetninger for å fremstå som dame enn andre. Courtney Act (Shane Jenek) er et godt eksempel på de heldige.

Jeg tror jeg på mange relevante områder har vært ganske heldig. Noen er heldigere enn meg, andre mindre heldig:
 • Generelt: (Rimelig) høy, smal/grann, tynn
 • Mange/de fleste tror jeg som mann er en del år yngre enn jeg er. Damestatus ukjent
 • Ansikt: Milde trekk
 • Hode: (Ganske) stort
 • Hals: Lang, smal (skjortekrave 37). Damer har gjennomsnitlig lengre hals enn menn, men jeg har lengre hals enn mange damer
 • Dameklesstørrelse: Normalt 36/S og 38/M. Hvis størrelsen er normal er det sjelden behov for større med unntak av (ytter)jakker, kåper o.l.
 • Kroppsfasong/-figur: Horisontalt: S-figur (ref. Korea), timeglass; vertikalt: (rimelig) balansert
 • Baken: Fremtredende, står mye ut og drar en god del pga. meget svai rygg
 • Høyde: 181,5 cm? I Norge finnes det nå en god del, særlig yngre damer, som er omtrent like høye. For en del år siden var det langt færre
 • Mål naken 22.03.2015: Liv: 73-74 cm, hofter: 98-99 cm (baken drar en god del pga. meget svai rygg), vekt: 68-69 kg
 • BH og brystproteser tilpasset min størrelse: 80(B/)C (har både 80B og 80C). BH-båndmålet er vel egentlig 78 cm. Protesestørrelsen passer godt. Det er lett å finne klær som passer. De fremstår som normalt store og kledelige. Det synes tydelig at jeg har bryster, men de er ikke for store og påfallende. Jeg fikk altså god hjelp hos Netty i Bergen.
 • Tucking: Helt flat (verifisert av Marianne Manum). Metoden jeg benytter kan påvirke ovennevnte mål
 • Sko: Normalt 42,5, men finner passende sko i størrelse 42, 42,5 og 43. Skulle gjerne vært 41 for å få et mye større utvalg, men størrelsen passer til resten av kroppen
 • Hånd: Hanskestørrelse 8. Kan bruke damehansker

Jeg har heldigvis ingen store kroppskomplekser hverken som mann eller dame. En del menn ville sikkert ha ønsket seg noe helt annet enn min kropp, men som transperson er den inte dum. Jeg oppfatter det som (rimelig) enkelt å finne klær som passer og som jeg liker, og har etterhvert konkludert med at jeg er (rimelig) lettkledd (vennligst ikke misforstå). Jeg tror, og har fått bekreftet, at mange damer har det verre i prøverommet enn meg, enten de har grunn til det eller ei. Jeg har etterhvert fått en del tilbakemeldinger om at mange damer sannsynligvis ville vært godt fornøyd hvis de kunne få min figur "og spesielt baken".

Jeg har etterhvert observert at jeg har en hang til figurnære klær, og evt. bruk av belte. Dette passer utmerket med tommelfingerreglene for timeglassfigur.
Skrevet den: 26. 08. 2015 [20:26]
nina-jeanette
Emne oppretter
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
Mottagelse, opplevelser, observasjoner
En kvinnelig kollega jeg har snakket en del med de siste månedene om dette og det å være transperson, spurte meg om hvordan jeg blir mottatt og behandlet i butikker i Bergen. Det korte svaret er som nevnt: Meget godt.

Fredag 12. juni etter jobb og lørdag 13. juni var jeg på handletur i Bergen sentrum. Jeg fant ut at jeg kunne skrive ned en del opplevelser og observasjoner fra disse to dagene da jeg kom hjem disse kveldene slik at hun kunne lese dem og få en del konkrete eksempler. Hun gir stadig uttrykk for at hun er positivt overrasket over handelsstanden (og glad på mine vegne). Jeg har siden også tatt med notatkopier på to bergensmøter. Nå skal jeg dele dem her.

 • "Den satt som et skudd" (om en blå- og hvitstripete Jean Paul-sommerkjole i størrelse S, M var for stor)
 • "Jeg synes du er tøff"
 • "Det er langtfra alle [menn] som tør å prøve"
 • "Så kult!" (jeg hadde nettopp fortalt at jeg så etter klær til meg selv)
 • "Jeg synes du er flink jeg"
 • Mitt kontrollspørsmål: "Du har sett verre?" Butikkdamen: "Ja, mye - men man må jo være diplomatisk" (jeg har stilt spørsmålet ganske mange ganger, og fått samme svar i litt forskjellige varianter)
 • "Du er nydelig i det skjørtet" (da blir man selvsagt meget glad)
 • "Kult at noen kler seg som de selv vil"
 • "Jeg har flere transegutter som kunder. En var helt nydelig"
 • "Det er ikke mange som kan bruke den kjolen, men den sitter fint på deg bortsett fra at den bør sys inn nedenfor baken" (oppmåling og innsying ble ordnet)
 • "Hyggelig å handle med deg"

Som dere kan se, var det to fine dager, men listen er representativ for min generelle opplevelse.

Jeg håper dette kan bidra til at flere våger seg ut på handletur i ordinære butikker.
Skrevet den: 26. 08. 2015 [20:50]
nina-jeanette
Emne oppretter
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
Synlighet
Vi ønsker "aksept" fra cisstorsamfunnet. Som andre minoriteter inkl. LHB har forstått, fordrer det synlighet. Hvis vi alle gjemmer oss eller kun beveger oss i skyggene, er det ikke så rart om de andre tror det må være noe rart med oss. For at de skal se at vi egentlig er (ganske) normale, må de faktisk få anledning til nettopp det - å se og møte oss.

Noen få er synlige på de større arenaene inkl. massemedier og blogger. Ære være dem for det, men alle er ikke nødvendigivis eslet til det. Vi kan allikevel bidra hver på vår måte. Hvis stadig flere av oss er synlige i det små og i hverdagen, vil summen av det bli betydelig. Stadig flere vil ha sett, møtt eller snakket med en transperson.

Jeg har lagt merke til Shakira her på forumet. Hvis jeg har forstått rett, har det gått riktig bra å være åpen på et lite sted i Sogn og Fjordane.

Ditto gjelder for Carla, både det jeg har lest på forumet, og det hun har fortalt når hun har besøkt bergensmøtene.
Skrevet den: 26. 08. 2015 [21:40]
nina-jeanette
Emne oppretter
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
Egen prøving + synsehjelp til annen kunde
Torsdag 20.08.2015 hadde jeg et ærend i Bergen sentrum. Jeg ble uventet tidlig ferdig, været var fint, så jeg fikk lyst til å titte innom noen butikker. Restsalg med 70% og de første høstnyheter.

Da jeg kom opp rulletrappen til 2. etasje i Kløverhuset falt blikket mitt straks på en utstillingsdukke ved inngangen til Scabal Dame. Den viste J.Lindeberg Maylis, en figurnær, høyhalset, kamelfarget kjole i viskose/polyamid(/elastan) med 3/4 arm. Jeg er svak for (slike) høyhalsede kjoler.
fileadmin/user_upload/Forum/resized_J_Lindeberg_Maylis_Kamel_front_large.jpg

Jeg gikk inn og spurte om og beskuet kjolen. Butikken hadde den også i olivengrønn. Denne kvelden var underlivet urigget og brystprotesene lå hjemme. Jeg var altså ikke klar for prøving.

Jeg bestemte meg ganske raskt for at jeg ønsket å prøve kjolen, og tok turen på nytt dagen etter fredag 21.08.2015 med utstyret i orden. Butikkdamen og jeg kom til at kamel passet meg bra. Jeg prøvde kjolen i prøverommet og ute i butikken, og fikk synsehjelp innimellom/samtidig med andre kunder.

Deretter snakket vi litt og så på noen andre kandidater. Jeg prøvde et grått blyantskjørt i bomullsjersey frem og tilbake i to størrelser.

Mens jeg prøvde skjørtet ute i butikken, ønsket to unge damer å prøve noe, men prøveromskapasiteten var knapp. Jeg tilbød at den ene kunne bruke "mitt" prøverom hvis det var OK for dem. Den ene takket ja, og den andre fikk ganske raskt det andre prøverommet. Sistnevnte prøvde to lange selskapskjoler. Venninnen kommenterte og jeg observerte fra sidelinjen. Etterhvert spurte jeg om hun ønsket mine observasjoner, og hun sa ja takk. Det opplevdes riktig fint.

En fin kveld med god hjelp fra butikkdamen, og fin interaksjon med to medkunder.

Jeg kjøpte kjolen, men er foreløbig i tenkeboksen ang.  skjørtet.
Skrevet den: 27. 08. 2015 [10:06]
Tk75
registert siden: 06.04.2015
Innlegg: 76
"Nina-Jeanette" skrev:

Bakgrunn og formål
Jeg har, på bakgrunn av bl.a. lesing og samtaler under bergensmøtene, inntrykk av at ganske mange transer er noget "engstelige" for å oppsøke ordinære butikker. På den annen side vet jeg at andre inkl. Carla og jeg bruker lokale butikker og opplever god behandling.

Formålet med denne tråden er å skrive om hvordan man som transperson anno 2015 (og etterfølgende år) mottas når man oppsøker ordinære butikker, fortrinnsvis i Norge, hva man opplever, observerer osv.Jeg har iallefall bare positive erfaringer med shopping i "vanlige" butikker - iallefall så lenge jeg selv er komfortabel med det så er stort sett betjeningen veldig behjelpelig! Det starter stort sett med egne holdninger - så kommer resten mer eller mindre av seg selv. icon_smile.gif

Jeg shoppet mitt første antrekk på Moa i Ålesund tidligere i år - og jeg var så fornøyd med hun som jobbet der. Det var ingen "rare" spørsmål - eller blikk. Det gikk veldig greit! Etter det har jeg vært i flere butikker og både kikket og handlet. Og har vært veldig positivt overrasket over hvor lite "oppstyr" det at en ser litt annerledes ut enn kvinner flest utgjør icon_smile.gif. Betjeningen er jo en ting - de er jo mer eller mindre betalt for å selge til "hvemsomhelst" icon_biggrin.gif - men kundene har også vært veldig greie.

Etter den turen så har jeg hatt flere turer i både Trondheim, Molde og andre plasser uten at det har skapt noen reaksjoner eller problemer. icon_smile.gif Men - det handler selvsagt mye om deg selv - føler du deg rar - vil de som er rundt deg merke det. Og kanskje blir du ekstra overfølsom for evt. reaksjoner.

Fint tråd forresten - artig å lese dine beskrivelser! icon_smile.gifInformasjon om forumet:

Akkurat nå er det 0 bruker online, hvorav 0 registrerte brukere og 0 gjester.
I dag har 5 registrerte brukere og 0 gjester vært/er online.

Online nå


www.ftpn.no har 1368 registrerte brukere, 2410 emner og 9589 innlegg. I gjennomsnitt er det skrevet 2.37 innlegg pr dag.