Emne med mange svar

Fremtoning og forholdet til våre medmennesker

Skrevet den: 04. 01. 2017 [18:45]
nina-jeanette
Emne oppretter
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
Ny tråd som en oppfølging av jennymaries innlegg 26. 12. 2016 i tråden "Underlivsrigging, tucking":

"jennymarie" skrev:

Hei, spennende bilder. 

Det er et spørsmål om vi vil fremstå som vanlige, grå eller fargerike kvinner; om vi vil outrere oss i en eller annen parade; eller om vi vil bare ta på oss en kjole nu eller da. Bryr meg egentlig ikke, fordi jeg mener vår frihet til å uttrykke oss, er essensiell. Verden er inni oss, ikke i de fjærene som dukker opp. Synes jeg.


De aller fleste mennesker må (i varierende grad) forholde seg til andre mennesker. De færreste av oss hverken kan eller bør ture frem helt uten tanke for andre og andres syn. Det er rett og slett til det beste også for en selv at man ikke er fullstendig ignorant overfor sine medmennesker. Sunt bondevett og (regler for) god folkeskikk er en opplagt del av dette.

Både mine egne erfaringer og mine egne samtaler med cispersoner indikerer at hvis man ønsker å bli ansett og behandlet som en normal, fornuftig person, bør man også fremstå som en normal, fornuftig person. I mitt tilfelle vil det si som nettopp en normal, fornuftig, norsk dame på min alder og med min kropp(sfasong) anno 2017. En del andre transdamer jeg har snakket med har samme syn og erfaring. Hvis man har et helt annet prosjekt, er det mulig at det gjelder andre regler, men de som ønsker å leve deler av eller hele tiden som "det motsatte kjønn" og bevege seg blant og omgås allmenheten/folk flest, bør for egen del tenke grundig gjennom disse problemstillingene.

I dag snakket jeg med en kollega. Jeg fortalte om en postiv opplevelse i desember med en avdelingsdirektør fra naboavdelingen. Min kollega sa bl.a. noe á la: "Det er fordi du er fornuftig kledd. Andres syn på deg hadde antagelig vært noe (helt) annet hvis du kom med dyp utringning". Jeg svarte noe á la: "Ja, og det samme hadde skjedd med deg hvis du kom med dyp utringning". Hun svarte noe á la: "Ja, selvfølgelig". Mennesker observerer hverandre og kategoriserer iht. samfunnets normer for anledning, tid, sted osv. Man går f.eks. ikke i dypt utringet kjole på en vanlig kontorjobb på en vanlig hverdag, enn si i en begravelse.

Man skal ha en stor personlighet og stor selvtillit for å bryte med det samfunnet anser som fornuftig, passende, (nogenlunde) god smak og anstendig. Det er få som kan gjennomføre det ("pull it off" ). Dessuten må man tåle å bli sett, gjerne glant, på. Dét krever brede personlighets- og selvtillitsskuldre. De færreste har det. Jeg liker Dolly Parton, men jeg vil ikke være Dolly Parton. Cowboy-Laila har rett til å være som hun vil, men det er neppe særlig mange som vil nominere henne til en pris for god smak e.l.

Hvis man ønsker å leve vel blant andre mennesker, kan det hende at "verden inni oss" (i noen grad) må fire/tilpasse seg omverdenen. Det er faktisk enkel, sunn fornuft som de fleste mennesker utøver kontinuerlig. Det er en del transpersoner, kanskje særlig transdamer, som med fordel kan dra nytte av Trude Hellands mantra "Demp deg, demp deg."

Transrepresentant
Husk også på at det fremdeles finnes relativt få (mer eller mindre) åpne transpersoner i Norge. Det betyr at du eller jeg godt kan være den første transpersonen en cisperson (vet hen) har møtt. Dermed blir vi, enten vi liker det eller ei, også representanter for transpersoner generelt. Deres videre syn på transpersoner kan derfor i betydelig grad bli preget av møtet med nettopp deg eller meg, hvilket så kan ramme eller være en fordel for transpersoner de senere møter. Dette kan selvsagt oppleves som urettferdig og galt, men det er nå en gang slik de fleste mennesker virker. Mange vil endog i begrenset eller liten grad være klar, enn si seg bevisst, disse mekanismene.
Skrevet den: 06. 02. 2017 [17:39]
nina-jeanette
Emne oppretter
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
Vi snakket om dette på bergensmøtet i januar og fant ut at det kan oppsummeres kort. Vi var innom to varianter:

Hvis du vil bli behandlet som folk, må du te (og kle) deg som folk.

Det handler om sosial intelligens.
Skrevet den: 06. 02. 2017 [18:16]
nina-jeanette
Emne oppretter
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
Et vanlig menneske
Hvis man er og ønsker å være et vanlig menneske blant andre vanlige mennesker, bør man agere deretter.

Da bør man ikke kle seg og agere som en hollywoodstjerne eller Sophie Elise. Filmen "Min nye venninne" inneholder et godt eksempel på dette. Virginia og Claire skal på handletur på dagtid i et kjøpesenter, og Virginia har valgt en fin kjole som (dessverre) er helt uegnet for anledningen.

fileadmin/user_upload/Forum/resized_Virginia_une-nouvelle-amie_18c697b2de7464c30dfdc0ac988a6cf9.jpg


 Claire må redde henne med et lynkurs i hva man gjør og ikler seg når.

fileadmin/user_upload/Forum/resized_Virginia_Claire_une-nouvelle-amie-blu-ray-04.jpg


Deretter kan handleturen starte:

Skrevet den: 06. 02. 2017 [18:22]
nina-jeanette
Emne oppretter
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
Alder
Ditto gjelder for alder Hvis man er 25, 30, 40, 50, ... er det sjelden (les aldri) vellykket å kle enn si te seg som en tenåring midt i puberteten. Tvert i mot er det bare kleint - enten man er trans eller cis.

Man trenger dessverre ikke å lete lenge på Tumblr o.l. for å finne transdamer som bommer, ofte grovt. Det kan være så kleint at man bare blir lei seg på deres (og vårt kollektive) vegne.

Jeg lar være å lete frem et illustrasjonsbilde, ikke minst for å skåne den avbildede.
Skrevet den: 06. 02. 2017 [18:40]
nina-jeanette
Emne oppretter
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
Væremåte
Ditto gjelder også for væremåte og personlighet.

Det er OK at fjortiser er fnisete, fjollete, osv. osv. Man forventer imidlertid noe helt annet av voksne mennesker enten de er cis eller trans. Den negative effekten øker med alder. Det er (langt) verre når man er 40 enn når man er 18 selv om man allerede da bør ha kommet videre.

Tilsvarende er det en forskjell på om man er 1,55 m, liten og nett vs. bygd som en amerikansk fotballspiller. Igjen uavhengig av om man er cis eller trans.

Noen damer kan holde det gående som kokette ganske lenge, men de fleste bør slutte unge og mange bør aldri forsøke. De fleste transdamer gjør klokt i å velge siste kategori.

Det er langt bedre å være ordinær, vanlig, osv. enn en sørgelig, klein vits.

Igjen trenger man dessverre ikke å lete lenge på Tumblr o.l. for å finne bilder av transdamer som bommer, ofte grovt.
Skrevet den: 09. 02. 2017 [17:20]
nina-jeanette
Emne oppretter
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
Utdrag fra tråden "Jeg skal for første gang ut som Sofia Olivia":

"nina-jeanette" skrev:

Gode råd
"birna" skrev:

Ta det veldig rolig med sminke og velg antrekk med omhu, så det passer for anledningen.


Dette er et meget viktig råd. Det gjelder selvsagt alle damer, men er sannsynligvis ekstra viktig for transdamer. Ta i tillegg hensyn til din alder. 20-åringer kan kle og slippe unna med antrekk mer voksne bør ligge langt unna. Jeg har flere kollegaer som har sagt og/eller vært inne på det samme. Ditto for transdamer jeg kjenner.

Dette er dessuten helt i samsvar med mine innlegg i tråden "Fremtoning og forholdet til våre medmennesker".
[...]
Skrevet den: 15. 03. 2017 [06:43]
Rebecca_S
registert siden: 16.02.2016
Innlegg: 23
Dette er også en sannhet med modifikasjoner. For all del, lang aftenkjole og fjærboa vil i 99,9% av alle tilfeller fremstå som over the top og bør unngåes. Men når det kommer til ting som å kle seg "til sin alder" også videre, så avhenger det naturligvis veldig på den individuelle personens personlighet og frentoning. Noen ville aldri passe inn i formelt skjørt og blazer uannsett situasjon, simpelthen fordi de ikke er den typen person. Personlig bruker jeg endel sportstøy, noe som antakelig er mye vanligere hos de under min egen aldersgruppe, men det gjennspeiler i stor grad hvem jeg er. Jeg liker å teene og holde meg i form, og kler meg deretter. Der manmå følge en gitt dresskode, så er det enklere. Da er det bare å gjøre som  dresskoden sier og ferdig med det.
Skrevet den: 15. 03. 2017 [11:45]
birna
registert siden: 20.04.2015
Innlegg: 119
Bruk sunn fornuft og kle deg slik at du føler deg vel både med deg selv og hvordan du oppfattes av omgivelsene. Hvis du er spesielt fornøyd med hår, brystparti, bein eller hva det måtte være, fremhev dette i klesantrekket.

Folk legger merke til at du trives og vil heller kommentere at du ser bra ut enn noe annet.  Min erfaring.

Mine bilder på Flickr: https://www.flickr.com/photos/132961550@N03
Skrevet den: 16. 03. 2017 [17:30]
nina-jeanette
Emne oppretter
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
@Rebecca_S:

Vi er sannsynligvis meget enige.

Alder, kropsstype ++
"Rebecca_S" skrev:

Men når det kommer til ting som å kle seg "til sin alder" også videre, så avhenger det naturligvis veldig på den individuelle personens personlighet og frentoning.


Hvis vi ser bort fra sceneantrekk o.l., f.eks. Beyonce og Tina Turner, er det i vår kultur slik at noen antrekk er forbeholdt visse aldersklasser og gjerne også kroppstyper. F.eks. er det vanlig å mene at de korteste kjolene og skjørtene er forbeholdt damer under 2x år som dessuten har en egnet kropp.

fileadmin/user_upload/Forum/resized_b132e11e83e899aa.jpg


De som faktisk kler en slik kjole må regne med mye både positiv og negativ oppmerksomhet. Man må ha (en viss) personlighet for å bære den. De som bryter med ovennevnte norm må regne med (overveiende) negativ oppmerksomhet.

Formellhet
"Rebecca_S" skrev:

Noen ville aldri passe inn i formelt skjørt og blazer uannsett situasjon, simpelthen fordi de ikke er den typen person.


Langtfra alle (godt) voksne damer går (særlig ofte) formelt kledd. Ditto for menn og dress. Man kan kle seg etter alder, kropp, anledning m.m. uten å gå den veien.

Athleisure
"Rebecca_S" skrev:

Personlig bruker jeg endel sportstøy, noe som antakelig er mye vanligere hos de under min egen aldersgruppe, men det gjennspeiler i stor grad hvem jeg er. Jeg liker å teene og holde meg i form, og kler meg deretter.


Jeg liker også athleisure (https://en.wikipedia.org/wiki/Athleisure) selv om jeg er 52. Det kan man se i tråden "Noen ganger er jeg dame. Hun heter Nina-Jeanette Quille" på bildene i innleggene 24.02.2017 kl. 16.58 og 18.45 og 28.02.2017 kl. 20.52.

"nina-jeanette" skrev:

Dag 1
Det begynte riktig bra. En kvinnelig kollega kom raskt bort til meg:
- "Så fiin du er!"
- "Takk!"
- "Sporty!"
[...]
http://ftpn.no/fileadmin/user_upload/Forum/resized_014_Optimized_2.jpg


Antrekket er langt på vei som beskrevet i innlegget 06. 02. 2017 kl. 20.33, men med noen endringer:
  • [...]
  • Kari Traa Rose H/Z (Half Zip) Navy
  • [Hovedsakelig svarte Mizuono Wave Maverick 2 joggesko (XXL har str. 42,5)]
  • [...]


Norske damer i alle aldre bruker sports- og turtøy til annet enn sport og tur. Det virker ofte, men ikke alltid, utmerket.


Alder, fremtoning og kropp
Vi kan også diskutere reell alder vs. utseendealder. Noen fremstår som sin alder, andre yngre eller eldre. Hvis man fremstår som 10 år yngre enn man er, f.eks. 35 istedenfor 45, er det neppe noe galt, enn si påfallende ved å kle seg som om man er 35. Derimot bør man neppe kle seg som om man er 25 enn si 18.

Ditto for fremtoning og kropp. Rosemarie Köhn hadde vel allerede da hun ble biskop 53 år gammel en høyere kjerringfaktor enn min mor som nå er 74, har.
Skrevet den: 16. 03. 2017 [17:32]
nina-jeanette
Emne oppretter
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
@birna:

Vi er sannsynligvis også enige.Informasjon om forumet:

Akkurat nå er det 0 bruker online, hvorav 0 registrerte brukere og 0 gjester.
I dag har 10 registrerte brukere og 0 gjester vært/er online.

Online nå


www.ftpn.no har 1370 registrerte brukere, 2410 emner og 9589 innlegg. I gjennomsnitt er det skrevet 2.36 innlegg pr dag.