Emne med mange svar

Noen ganger er jeg dame. Hun heter Nina-Jeanette Quille.

Skrevet den: 03. 02. 2017 [19:03]
nina-jeanette
Emne oppretter
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
Denne tråden kunne gjerne ha hett f.eks.:
  • Nina-Jeanette og og i verden.
  • Nina-Jeanette tilstede i verden.
Den skal handle om mine erfaringer i møte med og i (resten av) verden. Den kan betraktes som en fortsettelse og utvidelse av mine innlegg i den tematisk snevrere tråden "Handletur: Mottagelse, opplevelser, observasjoner"

Elin har sin "Endelig åpen" og vi har fellestråden "Hvor langt ut av skapet er DU?".

Jeg har etter modning endt opp med å betrakte meg selv som en tokjønnet transperson (bigender). Mitt "prosjekt" er å være enten mann eller dame, ikke en mellom- eller blandingsting, ute i allmenheten/blant folk flest og på jobb. Andre er noe annet og/eller har andre "prosjekter", men dette er meg og mitt.

Formålet med denne tråden er å skrive om hvordan jeg opplever det å være en tokjønnet transperson i møte med omverdenen inkl. på jobb, tanker det gir, smått og stort.
Skrevet den: 03. 02. 2017 [19:19]
nina-jeanette
Emne oppretter
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
Kunngjøring på jobballmøte
I allmøtereferatet fra 28.09.2016 stod følgende:

4. Eventuelt:
  • Info fra [mitt mannsnavn]: 
  • [Avdelingsdirektørens damenavn] introduserte [mitt mannsnavn] og sa at han i samråd med [verneombudets navn] var kommet til at denne informasjonen skulle ut til alle ved [min arbeidsplass] og derfor passer best i Allmøtet. [mitt mannsnavn] leste opp følgende manus:
 
Du skulle bare visst …

Dere aner ikke hvor mange ganger jeg har tenkt det –

Siden juni 2015 har [verneombudets navn] og jeg
noen ganger møtt spent på jobb
usikre på om noen hadde sett noe
og hva som ville møte oss.
Til vår overraskelse og forundring har intet skjedd –
så langt.

Nå har jeg bestemt meg for å fjerne usikkerheten
og komme neste hendelse i forkjøpet.

Noen ganger er jeg dame.

En transperson er en person som har en kjønnsidentitet
som helt eller delvis ikke stemmer med kjønn tildelt ved fødsel.
Jeg er altså en tokjønnet transperson.

Det er sannsynligvis store mørketall,
men tall fra Nederland tyder på at transpersoner
kan utgjøre 5 % av befolkningen.

Dette er for meg en naturlig ting og en del av meg.
Jeg har visst det siden lenge før jeg ble ansatt ved [min arbeidsplass],
og er selvfølgelig den samme i dag som i går.
Deler av storsamfunnet har fremdeles en vei å gå.
Jeg håper dere er bedre.

Til slutt vil jeg takke [verneombudets navn].
 
 
  
Spørsmål eller mer informasjon nå eller senere.
Skrevet den: 03. 02. 2017 [19:34]
nina-jeanette
Emne oppretter
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
Respons
Det var stille en liten stund - deretter applaus.

Det kom ingen umiddelbare spørsmål, og møteansvarlig avrundet møtet. Jeg gikk tilbake til min plass for å fortsette der jeg slapp.

Like etter kom den første, som jeg tidligere har hatt som enhetsleder. Hun sa med ettertrykk "Såå bra! Såå bra! Jeg ble rørt." Deretter snakket vi litt. Verneombudet hadde passert henne like etterpå og observert at hun var tydelig preget.

Deretter gjennomførte jeg en telefonsamtale. Under den returnerte han som sitter nærmest meg og gav tommel opp. Etter telefonsamtalen kom flere fra min avdeling bort til min arbeidsplass med postiv respons, og det ble en liten samtale.

Utover dagen fikk jeg en rekke positive reaksjoner da jeg møtte kolleger i ganger og fellesarealer. Ord som gikk igjen var "tøft", "modig", "respekt", "føles det godt?" m.fl. I dagene som fulgte kom det flere.
Skrevet den: 03. 02. 2017 [19:49]
nina-jeanette
Emne oppretter
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
Navn og pronomen
Dessverre glemte vi navn og pronomen i kunngjøringen. Rett etter "Noen ganger er jeg dame." burde det stått "Hun heter Nina-Jeanette Quille."

Dermed må vi i ettertid finne en fornuftig måte å kunngjøre det på. Det føles ikke riktig å bli omtalt som [mitt mannsnavn] når jeg er dame, men foreløbig er det dessverre kun noen få som kjenner damenavnet.

Noen få har spurt på eget initiativ (ros for omtanken).

Vår avdeling fikk to nye medarbeidere denne uken, og den dagen var jeg dame. Jeg var ikke på plassen min under hilserunden, men avdelingsdirektøren fortalte meg at hun hadde informert dem om meg. "Sa de noe?" "Nei. Det er jo kun ren faktainformasjon." "Ja, det er jo det." Like etterpå oppsøkte jeg dem og presenterte meg som Nina-Jeanette Quille mens vi håndhilste, og de kvitterte med sitt navn. Dagen etter hilste jeg på nytt og presenterte meg som [mitt mannsnavn].
Skrevet den: 03. 02. 2017 [20:06]
nina-jeanette
Emne oppretter
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
Adgangskort og bekreftelse
Onsdag 01.02.2017 var jeg og en kollega i fellesarealet. Hun fotograferte meg (Nina-Jeanette) for bruk på et ekstra adgangskort slik at jeg har et for herre- og et for damemodus.

En kollega fra en annen avdeling kom bort til oss og sa noe á la: «Eg må berre få sei: Du e ei flotte dama.» Deretter fortsatte hun med å si noe om høyden og at jeg har fin holdning m.m.

Senere på dagen takket jeg henne for dette. Det er alltid hyggelig med komplimenter, men det jeg særlig trekker ut av slike observasjoner er at det virker. Jeg får det til. Jeg fremstår for andre som en troverdig, og endog flott dame, selv helt uten sminke. Jeg er altså ikke en bedrøvelig, tragisk vits. Dét oppleves som fint og bygger opp trygghet og selvsikkerhet.

Jeg fortalte henne dette, og hun kvitterte med å gjenta komplimentet og si de var meg vel unt. Deretter sa hun at hun mener jeg må være et godt forbilde. Dét er det faktisk flere som har fremhevet.
Skrevet den: 03. 02. 2017 [20:22]
nina-jeanette
Emne oppretter
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
Nyttige begreper
Jeg har over tid funnet ut at de fleste mennesker vet lite eller intet om transpersoner og enda mindre om transord og -begreper. I en lengre samtale om transemner kan det være riktig å definere og forklare begreper, for deretter å bruke dem, men i korte samtaler, f.eks. i en butikk der man har et konkret, kort ærend, fungerer det bedre å finne og bruke begreper som den jevne cisperson umiddelbart forstår.

Jeg benytter stadig følgende:

"Noen ganger er jeg dame"
Dette blir (nesten) alltid forstått, men noen trenger 1-2 sekunders prosesseringstid. Jeg har forsøkt andre formuleringer, men det er denne som har best treffprosent.

Mange vet ikke en gang hva en transperson er, så det eller transdame vil neppe være vellykket.

"Ordinær dame"
Meget få vet hva en cisperson og dermed cisdame er. Derimot fungerer det godt å benytte begrepet "ordinær dame" som motsats til meg og andre transdamer (når det er relevant for samtalen). Jeg betrakter nemlig også meg selv som dame deler av tiden, og ønsker derfor ikke at begrepet dame skal være forbeholdt cisdamer.
Skrevet den: 03. 02. 2017 [21:11]
nina-jeanette
Emne oppretter
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
Nina-Jeanettes første arbeidsdag
Fredag 07.10.2016 var første gang som dame på jobb. Stoltzekleiven Opp 2016 ble arrangert i fint vær helgen før jobbkunngjøringen. Det gode været fortsatte, og min kollega verneombudet snakket om å gå Stoltzekleiven uken etter jobbkunngjøringen og forsøkte å verve flere. Jeg hadde kjent på lysten til å gå den som dame og meldte meg. 

Det var en fin og ganske kjølig dag. Vi to gikk Stoltzekleiven (https://no.wikipedia.org/wiki/Stoltzekleiven) i treningstøy med start- og returpunkt nær Bergen Storsenter. Deretter spiste vi middag i kantinen som er felles med flere andre arbeidsplasser, før hun avspaserte resten av dagen mens jeg jobbet.

Bilde av meg ved Sandvikspilen (https://no.wikipedia.org/wiki/Sandviksfjellet) etter turen opp og med utsyn over byen:

fileadmin/user_upload/Forum/resized_Sandvikspilen_2016_10_07_007.jpg


Det slo meg etterhvert utover den dagen at det kanskje var riktig lurt å benytte sportsantrekk første jobbdag som dame. Dét er vel omtrent så langt fra dragshow o.l. stereotypier man kan komme, og det ble dermed ekstra klart for de som måtte være i tvil, at det er ikke det dette er.

NB: Jeg liker dragshow, men jeg hverken er eller vil være dragshow. Mitt "prosjekt" er en vanlig, norsk dame (og mann = tokjønnet/bigender) anno nå (for øyeblikket 2017).

I løpet av dagen fikk jeg flere komplimenter: "Så fin du er!", og min ovennevnte tidligere enhetsleder falt meget entusiastisk for jakken.

Min turkollega fortalte etter maten at det var morsomt å se på en del av de andre mens vi spiste. De visste ikke helt hvor de skulle gjøre av blikket. Dét har senere raskt ordnet seg.

I løpet av dagen før og etter turen og til og fra Stoltzekleiven hadde vi fine samtaler. Hun bemerket bl.a. at jeg var meget gjennomført (dame) inkl. hansker og klokke. Hun snakket flere ganger om min selvtillit. Hun hadde trodd at jeg kanskje skulle gå på jobb som mann, skifte i garderoben og så ringe henne fra utsiden og spørre om hun kunne komme ned. Isteden gikk jeg hjemmefra ferdig kledd, oppsøkte ovennevnte tidligere enhetsleder for å vise henne jakken hun uvitende hadde vært konsultert om, for deretter å gå for å finne min turkollega. Siden gikk vi gjennom deler av Bergen sentrum uten at jeg var det spor nervøs for hverken andre mennesker vi møtte eller mine kolleger. Min kollega ville derimot gå kortest mulig i sentrale sentrumsgater i tights og øvrig sportsantrekk, mens jeg godt kunne ha gått hvor som helst og samme kveld var innom flere butikker i det samme antrekket.
Skrevet den: 03. 02. 2017 [21:12]
nina-jeanette
Emne oppretter
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
"nina-jeanette" skrev:

Før noen kommer meg i forkjøpet med den opplagte referansen, bildet og sitatet:

http://ftpn.no/fileadmin/user_upload/Forum/resized_Priscilla_Bernadette_That's%20just%20what%20this%20country%20needs;%20a%20cock%20in%20a%20frock%20on%20a%20rock.jpg


Bernadette: [to Felicia] That's just what this country needs: a cock in a frock on a rock.


PS: Jeg liker både filmen og dragshow, men jeg hverken er eller vil være hverken dragshow eller som de i filmen. Mitt prosjekt er en vanlig, norsk dame (og mann = tokjønnet/bigender) anno nå (for øyeblikket 2016).
Skrevet den: 03. 02. 2017 [23:11]
jennymarie
registert siden: 12.06.2015
Innlegg: 102
Jeg sitter bare som målløs dame. Ok, det er stort det du gjør. Du har min fulle støtte, selv om jeg føler det dumt å si slikt, du er bare flott!! 
Skrevet den: 06. 02. 2017 [17:33]
nina-jeanette
Emne oppretter
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
Takk.Informasjon om forumet:

Akkurat nå er det 0 bruker online, hvorav 0 registrerte brukere og 0 gjester.
I dag har 5 registrerte brukere og 0 gjester vært/er online.

Online nå


www.ftpn.no har 1368 registrerte brukere, 2410 emner og 9589 innlegg. I gjennomsnitt er det skrevet 2.37 innlegg pr dag.