Emne med mange svar

Gå ut for en drink

Skrevet den: 19. 05. 2017 [21:14]
nina-jeanette
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
"birna" skrev:

Hvor skal det være så maktpåliggende ikke å være en "rosa elefant" eller holde en transtilbøyelighet skjult ?? Vår trans-karakter ligger i tanker, følelser og handlinger, ikke utseende eller klesantrekk. Mennesker som faller utenfor de konvensjonelle forestillingene om det ene eller det andre er det nok av, uansett  sk. kjønnsuttrykk. Det bidrar bare til mer mangfold.

Vær deg selv når du ferdes ute blant folk. Vis at du trives. Det er best og enklest for alle.


"nina-jeanette" skrev:

Passere
[...] Å kunne gå på gaten uten å være "rosa elefant" oppleves meget fint, befriende og godt for selvtilliten. Det motsatte må være meget slitsomt og kreve sterke skuldre.

Det er stor uenighet blant transpersoner om både begrepet "passere" og hvor viktig det er å kunne passere. For noen er det meget viktg, for andre ikke. Noen ønsker å passere i alle situasjoner, andre er fornøyd så lenge de ikke er "rosa elefant" på gaten og i andre lignende situasjoner, m.a.o. at de ikke vekker oppmerksomhet kun ved å være til stede uten å si noe eller gjøre noe som skulle påkalle oppmerksomhet.

Svaret vil også avhenge av hva som er (for)målet med ens transutøvelse. Noen ønsker å være en vanlig norsk (hverdags)dame eller (-)mann hele eller deler av tiden. Andre er mest opptatt av festligheter og showfaktor og atter andre har hang mot fetisj e.l. Kler og ter man seg oppsiktsvekkende, vil man ofte vekke oppmerksomhet enten man er cis eller trans. [...]


Mitt innlegg var en oppfølging av TrineMux' tanker om fremtoning og passering. Hun skrev noe som gav gjenklang hos meg.

Jeg tror fremdeles at ganske få ønsker å være "rosa elefanter", og enda færre har skuldre til å bære det, men misforstå meg rett. De som allikevel har lyst skal selvsagt få lov.

Jeg tror også at mange blant de av oss som ønsker å fremstå som en vanlig norsk dame eller mann anno nå, ikke ønsker å "lyse trans" på lang avstand. Når Nina-Jeanette går på gaten, i et kjøpesenter, på tur eller svømmer håper hun at andre mennesker ser en dame. Mine og andres observasjoner tyder på at de faktisk gjør nettopp det. Jeg tror derimot at de fleste fortår at jeg er trans hvis jeg samtaler med dem. Jeg har heller ikke noen ambisjon om å være ugjenkjennelig for de som kjenner [mitt mannsnavn]. Mine kolleger kjenner oss begge.

Dette betyr selvsagt også at jeg og mange andre trives best når vi oppfattes som helt vanlige mennesker (dvs. passerer i større eller mindre grad) og i hvert fall ikke oppfattes som "rosa elefanter" e.l.

Jeg er meg selv, og Nina-Jeanette hverken er eller liker å være en "rosa elefant", men hun er en (stolt) transdame, og det vet både hun og mange andre.
Skrevet den: 19. 05. 2017 [21:40]
nina-jeanette
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
Min modus operandi virker
En liten oppfølger.

Jeg vet at min metode virker. Jeg har gjennomført Real-life experience (RLE) i nesten 12 uker, og etter noen dagers opphold startet jeg igjen i dag. I går kjente jeg flere ganger lengselen.

Mine kollegers og andre menneskers observasjoner og tilbakemeldinger viser at min måte å være trans(dame) på virker. Det har gått riktig bra. Vi tror ikke det hadde gått noe i nærheten av like bra hvis jeg hadde fremstått som et "vandrende sirkus" eller en dragartist. Det ville heller ikke vært vellykket for mine cismedmennesker hvis de forsøkte det.

Man bør velge metode og væremåte tilpasset seg selv, sine omgivelser, hvordan man ønsker å fremstå og hva man ønsker å gjøre (f.eks. på arbeid vs. kun på Stensveen o.l.). Alle med et minimum av intelligens og folkeskikk tilpasser seg sine omgivelser i større eller mindre grad. Dét er både sunn fornuft og god folkeskikk.
Skrevet den: 21. 05. 2017 [12:50]
TrineMux
Emne oppretter
registert siden: 17.06.2016
Innlegg: 42
Da har vi vært ute. Først tuslet litt i sentrum og kikket litt i noen butikker. Gikk til og med ned Karl Johan icon_smile.gif 
Og var ute på kvelden. Var en ganske rolig kveld. Men artig å bare gå ut og være blant folk som Trine icon_smile.gif 

Var en artig liten hendelse. 
Jeg traff ei vennine av ei vennine. Hun så meg. Og skåle og tommel opp og fullpakke. Typisk damer som synes at transer er kule. Men hun kjente meg ikke igjen. Men jeg satt og smilte for meg selv. Hun skulle bare vist icon_smile.gif
Skrevet den: 23. 05. 2017 [21:16]
nina-jeanette
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
Bra.

"TrineMux" skrev:

Var en artig liten hendelse. 
Jeg traff ei vennine av ei vennine. Hun så meg. [...] Men hun kjente meg ikke igjen. Men jeg satt og smilte for meg selv. Hun skulle bare vist icon_smile.gif


Du aner ikke hvor mange ganger jeg har tenkt det samme: "Du skulle bare visst!"
Skrevet den: 08. 07. 2017 [23:40]
Shakira
registert siden: 18.01.2014
Innlegg: 22
Bare meg ute i Bergen i kveld?
Skrevet den: 10. 07. 2017 [08:57]
nina-jeanette
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
På det tidspunktet hadde jeg sovnet i ørelappstolen, og våknet ikke før godt utpå natten, men vi var jo ikke så langt fra hverandre.
Skrevet den: 10. 07. 2017 [17:14]
Shakira
registert siden: 18.01.2014
Innlegg: 22
"nina-jeanette" skrev:

På det tidspunktet hadde jeg sovnet i ørelappstolen, og våknet ikke før godt utpå natten, men vi var jo ikke så langt fra hverandre.


Jeg hadde det uansett veldig trivelig i selskap med mine venninner. Var inn 2-3 utesteder før vi havnet på et sted med fin musikk.
Skrevet den: 12. 07. 2017 [03:38]
Monika Cathrine
registert siden: 11.03.2010
Innlegg: 25
Jeg har hatt litt lyst til å prøve å gå ut lenge, men er nok litt feigicon_smile.gif
jeg er lang og er nok ikke passable i virkeligheten, har jo heller ingen lys stemme.
tenkt mange ganger at hvis jeg skulle gå ut hadde 17Mai vært en bra mulighet.
Da ser jo mange damer like ut i bunad og det skulle være lettere å blende inn!
jeg har jo en sånn festdrakt, har på meg den her:
fileadmin/user_upload/Forum/resized_IMG_0067.JPG


Mine bilder på Flickr:
www.flickr.com/photos/20262403@N06
Skrevet den: 12. 07. 2017 [17:30]
nina-jeanette
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
Du ser fin ut på dette bildet.

Jeg ble lei meg på dine vegne. Tankene mine gikk til Abby Cats (https://abbycatsuk.tumblr.com/). Hun tar bilder av seg selv hjemme, og går (nesten) aldri ut. Dét er synd.

Inspirasjon
Du kan f.eks. la deg inspirere av http://thekatiec.tumblr.com. Noe av det hun skriver kan tyde på at tilværelsen ikke alltid er like bra, men hun er dame i offentligheten, gjerne sammen med venner. Hun fremstår som en ujålete transdame som lever sitt liv. Forøvrig er det et eller annet med smilet hennes. Hun sneier innom temaet passeringsfaktor i innlegget med teksten "The guy is like–“Who’s the chick with the huge shoulders?”".

En annen er Liz Summers (https://www.myweekendshoes.com/). Hun er som oftest mann, og dame en gang i blant, både blant venner, kolleger og på jobb. Bloggen har i en periode hatt få innlegg fordi hun har vært opptatt med mye annet, hvilket hun har skrevet litt om. Selv fant jeg denne meget inspirerende. Jeg tror den var en medvirkende faktor til at jeg valgte å våge å være dame på jobb ++.

Høyde
"Monika Cathrine" skrev:

jeg er lang


Hvor høy er du? En del av bildene der man ser deg ift. dør(karm) indikerer rimelig høy, men du har også (rimelig) høye hæler (https://www.flickr.com/photos/20262403@N06). 

Jeg tror jeg er 181,5 cm. Dét går riktig fint. Det er etterhvert ganske mange høye damer, særlig blant de yngre, og i motsetning til tidligere så er de ikke flaue over det, snarere tvert i mot. Noen er endog riktig høye, f.eks. en ganske ung cisdame som tidvis har vært på jobbmøter hos oss. Hun er i hvert fall godt over 190 cm, og det ville ikke overraske meg om hun er (nærmere) 2 m.

For en god stund siden hadde vi besøk av en ung transdame på 193 cm på et bergensmøte. Jeg hadde ikke forstått at hun var trans hvis jeg hadde sett henne et annet sted enn på et FTPN-møte e.l. Hun hadde dessuten en troverdig damestemme. Begge deler var oppnådd uten hormoner og kirurgi. Dette møtet var inspirerende: Når hun kan, bør det i hvert fall være håp for meg. Ditto bør gjelde mange andre.

På Regnbuedagene så jeg i hvert fall to høye, unge transdamer. Det er mulig at jeg ikke hadde tenkt trans hvis jeg hadde sett dem i en annen sammenheng.

Stemme
"Monika Cathrine" skrev:

har jo heller ingen lys stemme.


Jeg har, som tidligere fortalt, ikke bare en basstemme, men en dyp bass. På den annen side har vi funnet ut at den er mild. Stemmen min er altså dyp, men mild.

Det ser allikevel ut til å fungere riktig bra. Jeg har etterhvert fått bekreftet fra ganske mange at de oppfatter meg som en ordinær dame når de ser eller møter meg. Jeg opplever ikke at noen plutselig blir overrasket når jeg snakker. Jeg har tidligere skrevet om to nye kolleger som fortalte at de så en dame, og da jeg etterhvert snakket, tenkte de "Hmm, hun hadde dyp stemme.". For andre tror jeg det demrer litt etterhvert at jeg er transdame, men altså uten en plutselig overraskelse. Det er selvsagt mulig at jeg har vært heldig og bare møtt opplyste, verdensvante og veloppdragne mennesker, men nå har jeg vært offentlig dame så mye at det fremstår som lite sannsynlig. Se gjerne tråden "Noen ganger er jeg dame. Hun heter Nina-Jeanette Quille".

Passeringsprivilegium
"Monika Cathrine" skrev:

jeg [...] er nok ikke passable i virkeligheten,


Passere er et omstridt transbegrep, men vi lar de problematiske sidene ligge. Jeg oppfatter det som:
 • Evnen til å ikke vekke oppmerksomhet fordi man er trans
 • Å ikke oppfattes som trans av intetanende mennesker

Dette utgjør et spekter fra f.eks. å kunne gå på gaten uten å fremstå som en rosa elefant til å kunne føre en times samtale uten at det oppdages at man er trans. Det dreier seg bl.a. om å innfri cisnormative utseendeidealer – hvilket kan belyse flere interessante problemakser. Noen transpersoner gjør det i stor grad, andre har knapt noen sjanse. Laverne Cox skrev godt om dette like etter Caitlyn Jenners Vanity Fair-forside.

Det krever meget sterke psykiske skuldre å konstant være rosa elefant, altså kontinuerlig gjenstand for andres oppmerksomhet. Det er det neppe særlig mange som tåler. Hvordan behandler samfunnet en transdame som er bygd som en bryggesjauer eller amerikansk fotballspiller? Eller en transmann med kropp á la Dolly Parton?

Jeg synes begrepet passeringsprivilegium (passing privilege) er godt forutsatt at man godtar begrepet passere. Dette er noe transpersoner har i større eller mindre grad, ref. spekter. Det avhenger bl.a. av personens egne fysiske egenskaper og ferdigheter, men også av omgivelsene inkl. tid, sted, samfunnsnormer osv. osv. Noe kan transpersonen påvirke selv, og annet er helt utenfor dens kontroll.

Jeg er altså så heldig at jeg tilhører de som har en betydelig grad av passeringsprivilegium, selv helt uten sminke. Det er jeg meget glad for. Det er godt å gå rundt i offentligheten og vite at andre kun ser en helt normal dame. Det gir ro, trygghet og selvtillit. Etterhvert er jeg trygg nok til at jeg heller ikke tenker særlig mye på stemmen. Den er det den er - dyp, men mild.

Jeg tror derimot ikke at jeg er i nærheten av å kunne føre en lengre samtale uten at samtalepartnerne oppdager at jeg er transdame. Dét forutsetter sannsynligvis i hvert fall stemmeendring.

De aller fleste transpersoner passerer neppe 100 % i enhver sammenheng. Dette håndterer man ved å være en flott transdame/-mann når man ikke oppfattes som en troverdig dame/mann. Mye er gjort hvis man har et tydelig kjønnsuttrykk slik at andre oppfatter ens intensjon og ikke stusser. Det er mye som tyder på at det også er en fordel å være gjennomført. Dét inngir respekt, og man fremstår ikke som en mer eller mindre komisk stakkar, en parodi eller en man bør synes synd på. Det kan være nyttig å være klar over at en god del cisdamer oppfatter (mye innen) dragshow som forulempende parodi av damer, og at man derfor ikke bør kle og te seg slik at man minner om dragshow. I de fleste sammenhenger fungerer det mye bedre å kle og te seg som en ordinær, norsk dame anno nå.

Mye rundt passering og passeringsprivilegium er dessverre urettferdig. Passeringsprivilegium er langtfra likelig fordelt. Cisnormative utseendeidealer er uoppnåelige for mange, hvis man er streng kanskje endog de fleste, cispersoner og enda flere transpersoner. Butikkdamer forteller meg at mange av de peneste damene er blant de som er mest misfornøyd med egen kropp og utseende selv om ingen andre forstår hvorfor de er misfornøyd.

Anledninger
"Monika Cathrine" skrev:

tenkt mange ganger at hvis jeg skulle gå ut hadde 17Mai vært en bra mulighet.
Da ser jo mange damer like ut i bunad og det skulle være lettere å blende inn!


Velegnede anledninger avhenger av hva man selv er interessert i, ens personlighet osv.

For de forsiktige:
 • FTPN-møter
 • Stensveen
 • Pridearrangementer inkl. parade

Selv valgte jeg:
 • Regnbueparade + spise på Pasta Sentral (http://pastasentral.no/)
 • Tur i byfjellene
 • Jobb, faktisk før FTPN-møte
 • Bergen sentrum
 • FTPN-møte
 • Svømmehallen
 • Buss
 • Lokalbutikken
 • "Handlemaskinen" i Åsane

Av dette følger selvsagt også gåing til og fra jobb ++ inkl. i nabolaget. Jeg har vel aldri vært særlig opptatt av uteliv, og har derfor ikke forsøkt det, annet enn restaurantspising på dagtid.

Hva man selv velger
Til syvende og sist er det opp til en selv hva man velger å gjøre. Man kan ta tak i egen skjebne og gjøre det beste ut av det, eller man kan la mulighetene passere mens man åkker seg over at alt er umulig eller vanskelig. Noe er kanskje det, men mye er faktisk enkelt og i hvert fall ganske greit hvis man bare bestemmer seg for å forsøke. Noe er kanskje fiklete, tidkrevende eller vanskelig første og andre gang, men man får som oftest ganske raskt dreis på det, og det føles bra.
Skrevet den: 13. 07. 2017 [00:14]
Monika Cathrine
registert siden: 11.03.2010
Innlegg: 25
Er ganske akurat 1.90.
Noen av de eldre bildene mine er tatt foran lavere "hytte-type" dører så man blir litt lurt.
Bare en hobby for meg dette, men alle sier jeg bør prøve å gå ut ihvertfall en gang.


Mine bilder på Flickr:
www.flickr.com/photos/20262403@N06Informasjon om forumet:

Akkurat nå er det 0 bruker online, hvorav 0 registrerte brukere og 0 gjester.
I dag har 5 registrerte brukere og 0 gjester vært/er online.

Online nå


www.ftpn.no har 1368 registrerte brukere, 2410 emner og 9589 innlegg. I gjennomsnitt er det skrevet 2.37 innlegg pr dag.