Emner uten nye svar

Fantastisk respons fra Change kjeden

Skrevet den: 23. 06. 2017 [13:14]
Cassandra
Emne oppretter
registert siden: 12.05.2017
Innlegg: 3
Jeg vil gjerne få dele en opplevelse som er blitt en riktig glad sak for min del.
En opplevelse som i utgangspunktet var veldignegativ ladet ble et minne for livet i form av hvordan de har håndtert situasjonen i ettertid.

Etter en litt uheldig opplevelse med Change kjeden (undertøy) hvor en ung ekspeditrise nok ikke visst helt hvordan hun
skulle reagere på meg som trans i butikken. Respons og service var som forventet helt frem til jeg sa at undertøyet var til meg, da ble det en ganske "klein" stillhet hvorpå et fast blikk telefonen ble en trygg havn for henne og endte opp med å overse meg som kunde. Jeg tilskriver dette at hun plutselig befant seg i en situasjon som hun ikke var forberedt på, og ikke viste hvordan hun skulle takle.

På bakgrunn av dette tok jeg kontakt med Change sentralt og gjorde dem oppmerksom på opplevelsen og kundegruppen som jeg representerer. Responsen derfra var overveldende, jeg hadde forventet å bli avfeid som en raring, men ble i stedet tatt i mot med åpne armer. Jeg fikk til og med muligheten til å besøke en av butikkene utenom åpningstid slik at jeg kunne finne modeller som passet sammen med de innleggene jeg bruker. Det var som å slippe et barn løs i en godtebutikk med blankosjekk - jeg fikk strålende hjelp og fant flere modeller som passet og jeg er utrolig glad for at jeg fikk prøvd de forskjellige modellene sammen med innleggene slik at vi fant en
optimal løsning for meg. Etter mange bomkjøp via nettet, er jeg lettet og glad for å ha fått hjelp til å finne rett størrelse, passform og ikke minst noe som er flott å se på i samme slengen. Ikke minst setter jeg pris på at jeg for første gang ble møtt med forståelse og respekt fremfor å føle skam når jeg oppsøkte butikken.

Etter dette ble jeg også invitert til deres ledersamling for å holde et foredrag om trans og transpersoner da de innså at de manglet kunnskap om denne kundemassen. Det var her, foran 50 damer at jeg for første gang viste meg i kvinneuttrykk i offentlighet. Selv om jeg var svært
nervøs opplevde jeg at de var genuint interessert i å kunne gjenkjenne situasjonen for å tilrettelegge i butikk samt tilby alternativer for de av oss som ikke er komfortable med prøving i det offentlige rom. 
Ett av alternativene som kom frem var et tilbud om utvidet hjemlån for å slippe å prøve i butikk, et annet var rene kundekvelder for transpersoner utenom åpningstidene slik at man kunne tilrettelegge både produkter og prøving uten å tenke på andre kunder.
Flere av butikkene i kjeden har meldt tilbake at de ønsker å kunne tilby en slik kveld så jeg håper at dette er starten på noe som flere i samme situasjon kan nyte godt av.

På vegne av Change og deres daglige ledere er jeg bedt om å videreformidle dette på forumet her slik at de som eventuelt ønsker å komme i kontakt med dem på sitt hjemsted ikke vegrer seg for det - de håper at noen vil ta kontakt og gleder seg til å ta imot oss.
Understreker at dette ikke er et reklame innlegg men et resultat av min personlige opplevelse som jeg håper vil gi positive ringvirkninger for andre i samme situasjon som meg. 

Dersom det er noen som er interessert i å kunne få til en artig shoppingkveld uten bekymringer, er det bare å sende meg en pm så skal jeg
gjerne formidle kontakt.
Skrevet den: 23. 06. 2017 [16:18]
Mattea84
registert siden: 04.05.2017
Innlegg: 29
Hei Cassandra. Jeg synes det var utrolig, utrolig modig av deg å stille opp offentlig, og ikke bare på vegne av deg selv, men på vegne av alle transkvinner. Det fortjener du både takk og respekt for!

Det er også veldig fint å høre om at et selskap som dette tar transpersoners vanskeligheter seriøst og ønsker å hjelpe oss. Hadde samfunnet for øvrig vist samme holdning, så hadde transpersoners livsvilkår vært veldig mye bedre.

[Dette innlegget er redigert 1 ganger, sist den 23.06.2017 klokken 16:19.]
Skrevet den: 26. 06. 2017 [17:37]
nina-jeanette
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
@Cassandra:

Jeg oppdaget innlegget ditt på fredag ettermiddag en stund etter Mattea84 og forsøkte å svare, men da hadde forumtjeneren slått seg såpass vrang at det ikke var tilrådelig.

Først: Takk for innlegget og innsatsen overfor Change-kjeden.

Det er meget fint at du ikke forskremt gikk i kjelleren pga. den unge ekspeditrisens reaksjon. Du viser klokskap ved å innse at hun gjorde en dårlig jobb fordi hun var uforberedt og uinformert, og at dette først og fremst er butikkinnehaverens og butikkjedens ansvar.

Ros til Change for at de raskt innså at de kunne og burde forbedre seg, og at de inviterte deg. Ros til deg for at du sa ja til utfordringen, tok sjansen på å møte dem som dame og dermed for "første gang viste [d]eg i kvinneuttrykk i offentlighet", og for at du etter alt å dømme både gjorde inntrykk på dem og en god jobb. Desto flere vi er som våger å være synlige, desto bedre.

Jeg har i løpet av de to siste årene handlet i 4 Change-butikker i bergensområdet (Bergen Storsenter, Xhibition, Åsane Storsenter og Sartor Storsenter). Jeg har prøvd artikler inkl. truser i 3 av dem (ikke Åsane) med i hvert fall 5 forskjellige ansatte som alle har behandlet meg bra.

Jeg har også opplevd en litt mer negativ opplevelse i en av disse butikkene. Jeg tror det var rundt midten av 2015. Jeg skulle prøve noen truser. Det var helt greit, men da jeg spurte den unge butikkdamen om synsehjelp, ville hun ikke hjelpe meg. Jeg visste at de hjelper andre damer, og sa det. Da sa hun noe á la at det hadde de ikke lov til av ledelsen. Det er mulig at hun også sa noe om at det var for å beskytte butikkpersonalet, men det er for lenge siden til at jeg husker detaljene. Jeg tror at jeg i dette tilfellet ble utsatt for diskriminering pga. kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk. Hverken før eller senere har jeg altså hatt problemer hverken i denne eller de andre Change-butikkene.

Det er meget fint hvis ditt foredrag kan bidra til at andre ikke opplever det samme som deg eller min langt mildere negative episode.

"Cassandra" skrev:

[...] Ikke minst setter jeg pris på at jeg for første gang ble møtt med forståelse og respekt fremfor å føle skam når jeg oppsøkte butikken. [...]


Min generelle opplevelse av handelsstanden basert på mine opplevelser i Bergen og omegn, Oslo og Drammen er meget god. Det har jeg skrevet om i trådene "Handletur: Mottagelse, opplevelser, observasjoner" og "Noen ganger er jeg dame. Hun heter Nina-Jeanette Quille". Dette gjelder uavhengig av butikkdamenes alder, fra purunge til (tilnærmet) pensjonister. Ditto for medkunder.

I disse trådene har jeg også skrevet om god mottagelse i andre undertøysbutikker i Bergen, Drammen og Oslo.

"Cassandra" skrev:

[...] Ett av alternativene som kom frem var et tilbud om utvidet hjemlån for å slippe å prøve i butikk [...]


Jeg er sikker på at en del vil sette pris på dette. Selv liker jeg å prøve i butikker slik at jeg kan få synsehjelp av erfarne butikkdamer. De vet mer om hvordan klærne skal sitte, har sett dem på mange kunder, kan se meg fra andre vinkler enn jeg kan og ser meg med andre øyne og referanser enn jeg selv gjør.

"Cassandra" skrev:

[...] et annet var rene kundekvelder for transpersoner utenom åpningstidene slik at man kunne tilrettelegge både produkter og prøving uten å tenke på andre kunder.
Flere av butikkene i kjeden har meldt tilbake at de ønsker å kunne tilby en slik kveld så jeg håper at dette er starten på noe som flere i samme situasjon kan nyte godt av. [...]


En del butikker har, som Change, tilbudt seg å holde spesialåpent utenom vanlig åpningstid. Dette er selvsagt fint for transdamer "som ikke er komfortable med prøving i det offentlige rom.". Selv foretrekker jeg å gå i butikkene i vanlig åpningstid av flere grunner. Jeg ønsker å være og bli behandlet som en helt vanlig kunde. Jeg slipper å føle at jeg bør kjøpe noe fordi butikken holder åpent kun for meg.

"Cassandra" skrev:

[...] jeg fikk strålende hjelp og fant flere modeller som passet og jeg er utrolig glad for at jeg fikk prøvd de forskjellige modellene sammen med innleggene slik at vi fant en
optimal løsning for meg. Etter mange bomkjøp via nettet, er jeg lettet og glad for å ha fått hjelp til å finne rett størrelse, passform og ikke minst noe som er flott å se på i samme slengen. [...]


Jeg kjøper ikke klær uten å prøve dem. Mange dameklær har små toleransegrenser som gjør dette ekstra nødvendig. Jeg kan vanskelig vite om en modell passer meg uten å ha sett og prøvd den. Ditto for størrelse. Noen ganger må jeg veksle flere ganger mellom to størrelser eller endog to eksemplarer av samme størrelse før jeg finner det rette plagget, eller finner ut at jeg ikke bør kjøpe det.

Det er alltid viktig å prøve klærne med rigget underliv og brystproteser. Det finnes selvsagt tilfeller da kun det ene eller ingen av delene er nødvendige, f.eks. prøving av sko, kun topp, eller kun bukse eller skjørt, men ofte ønsker man å få et inntrykk av hvordan skjørtet eller toppen passer sammen med hendholdsvis en topp eller en underdel, eller hvordan hele figuren/silhuetten blir, og da trenger man allikevel begge deler.

Jeg kunne sannsynligvis skrevet enda mer, men det får vi evt. ta etter hvert.
Skrevet den: 26. 06. 2017 [18:01]
nina-jeanette
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
"Mattea84" skrev:

[...] Det er også veldig fint å høre om at et selskap som dette tar transpersoners vanskeligheter seriøst og ønsker å hjelpe oss. [...]


Jeg har møtt mange butikkinnehavere og -ansatte som genuint ønsker å hjelpe oss. Og nei - det er ikke kun fordi de er ute etter pengene våre.

Min generelle opplevelse av handelsstanden basert på mine opplevelser i Bergen og omegn, Oslo og Drammen er meget god. Det har jeg bl.a. skrevet om i trådene "Handletur: Mottagelse, opplevelser, observasjoner" og "Noen ganger er jeg dame. Hun heter Nina-Jeanette Quille". Dette gjelder både butikkpersonale og medkunder uavhengig av alder, fra purunge til pensjonister.

Dessuten vil jeg hevde at det ikke trenger å være vanskelig. Mye avhenger av om vi selv tror det er vanskelig eller ei. Mange av oss har tvert imot funnet ut at det egentlig ikke er (så) vanskelig hvis vi bare våger.


"Mattea84" skrev:

[...] Hadde samfunnet for øvrig vist samme holdning, så hadde transpersoners livsvilkår vært veldig mye bedre. 


"[S]amfunnet for øvrig" er også ganske bra. Mye er endog riktig bra. Eksempler: Bergen kommune er på tilbudssiden. Det fungerer riktig bra med min arbeidsgiver og mine kolleger.

Når jeg er dame og beveger meg rundt i Bergen, opplever jeg sannsynligvis ikke noe særlig annet enn det (tilsvarende) cisdamer gjør.

Se mine ovennevnte tråder for mer informasjon og flere eksempler.Informasjon om forumet:

Akkurat nå er det 0 bruker online, hvorav 0 registrerte brukere og 0 gjester.
I dag har 0 registrerte brukere og 0 gjester vært/er online.

Online nå


www.ftpn.no har 1359 registrerte brukere, 2405 emner og 9568 innlegg. I gjennomsnitt er det skrevet 2.37 innlegg pr dag.