Emne med mange svar

Egne erfaringer med skifte av juridisk kjønn

Skrevet den: 19. 01. 2018 [19:12]
birna
Emne oppretter
registert siden: 20.04.2015
Innlegg: 119
Etter noen år som en "åpen" transperson følte jeg høsten 2017 at tiden var kommet til å gå til det neste logiske skritt: skifte av juridisk kjønn. Ikke minst var  behovet der for å få pass og ID-dokumenter som bedre samsvarte med hvordan jeg fremsto for andre og hvordan jeg selv følte min identitet var. Av en god amerikansk venninne ble jeg dessuten regelrett frarådet å reise til USA uten å ha nytt pass.

For de som måte være interessert i å gjøre noe liknende, vil jeg kort fortelle om mine erfaringer. Jeg tenker ikke da på det å leve ute i samfunnet under den kjønnsidentitet man føler seg komfortabel med, mer vilke skritt som må tas og vilke snublefeller som ligger for oss.

Loven av 2016 gjør selvvalgt juridisk kjønn til en rettighet for norske borgere. For å få snøballen til å rulle, må du først rote deg frem til det riktige skjemaet og sende til riktig instans. Det du behøver er offisielt å få endret ditt personnummer, dvs. de siste 5 sifre i ditt fødselsnummer. Det tredje siste siffer i personnummeret angir [juridisk] kjønn  (partall = kvinne, odde tall = mann). Folkeregistret er den rette instans for slike forespørsler, men fordi folkeregistret administreres av skatteetaten er det der du skal henvende deg.

Kjønnsskiftet gir deg et nytt personnummer og det gamle blir strøket. Om du senere skulle angre og gå tilbake til det tidligere brukte kjønn så får du ikke det gamle personnummeret tilbake, men enda et nytt.

Først må du sende en anmodning om å få det rette skjemaet for utfylling. Opplysninger om dette ligger skjult dypt inne i skatteetatens nettsider, men følgende webadresse http://www.skatteetaten.no/no/Skjemaer/endre-kjonn/ viser veien å gå. Du kan enten sende et brev om å få tilsendt skjema RF-1036 fra Skatt nord (postadresse gitt på nettsiden), eller alternativt følge link til Altinn.no og fylle ut kontaktskjemaet elektronisk der (du må logges inn på Altinn først).

Dette skjemaet sparker prosessen i gang, men er langt ifra nok alene. Skatt nord vil nemlig svare med å sende deg et nytt skjema for utfylling. Essensielt forteller du der at du faktisk vil skifte juridisk kjønn og at du ikke har varig svekkede sjelsevner. Det utfylte skjema sendes i posten til Skatt nord. Ingen elektronisk løsning er mulig (inntil videre, kanskje endres i 2019?). Så er det bare å smøre seg med tålmodighet. Ditt skjema, om posten klarer å få det helt frem til Tromsø, skal fingranskes og vurderes før du etter noen uker får et nytt skjema i retur for utfylling.  Nå skal du bekrefte at du ikke har angret deg og fortsatt ikke har varig svekkede sjelsevner. Igjen må svaret sendes i posten tilbake, så begynner ventingen på at din juridiske status skal endres. Det kan ta noen uker dette også, dersom ikke Posten roter bort brevet.

Posten klarte selvsagt å rote bort mitt svarbrev #2 og jeg måtte ta telefonisk kontakt med Skatt nord og snakke direkte med en saksbehandler for å få et nytt bekreftelsesskjema. Det kom rimelig raskt (bare 1 (!) uke Tromsø-Oslo), ble besvart og returnert. Så var det å vente.

Etter en drøy uke til "forsvant" mine opplysninger fra Altinn. Jeg kunne fortsatt logge meg inn med gammel bankID og gammelt fødselsnummer, antakelig fordi jeg også hadde en "aktørrolle" som selvstendig næringsdrivende. Men mitt gamle fødselsnr. var på påhengt en "X" til slutt og mitt navn hadde forduftet. Jeg var nå bare "X". Forsåvidt egentlig en kategori som en trans burde ønske seg det, men rimelig anonymt og uoffisell...

Min gamle bankID virket fortsatt og jeg kunne gå inn i nettbanken som før. Dette ble det slutt på da jeg fikk et svar fra det høye nord,  en attest på at jeg hadde skiftet kjønn i juridisk forstand og anga mitt nye personnummer. Kort tid etter streiket nettbank og Altinn, så jeg var nå helt avskåret fra bankkonti og alle offentlige registre.

Med attesten på ny status i hånden gikk jeg så til Politihuset i Oslo og bestilte nytt pass, som jeg fikk på etpar dager selv om jula kom i mellom. For en gangs skyld fungerte de offentlige rutinene ,samt Posten, kjapt og knirkefritt. Forsikringsselskapet hadde sannelig også ordnet opp i sine registre uten at jeg trengte å løfte en finger -- bra.

Deretter, med passet vel sikret i veska, dro jeg innom den eneste betjente filial min bank har igjen i hele landet (!) og fylte ut de nødvendige papirer for å få ny bankID og nye bankkort. Dermed begynte en periode på flere uker med et Kafka-aktig rot hvor i prinsipp alle skyldte på hverandre, ingen informasjon stemte, ingen ting skjedde, og ingen visste helt hvorfor noe som ble sagt var enkelt, viste seg omtrent umulig å gjennomføre.  Tror jeg plaget bankfunksjonærene og bankens support i adskillige timer gjentatte ganger i ukene etterpå, inntil jeg endelig fikk en SMS med et lakonisk nytt passord, som gjorde at jeg kunne aktivere ny bankID. Jeg trengte heller ikke å skifte sikkerhetskort.

I ventetiden på at banken skulle avslutte sin Kafka-inspirerte forestilling, gikk jeg til nærmeste Vegstasjon og fikk nytt sertifikat. Det var enkelt og greit da deres registre viste korrekt navn og fødselsnummer. Jeg var også innom et apotek hvor ekspedisjonen av mine elektroniske resepter gikk knirkefritt, for deretter dagen etterpå på et annet apotek (jeg hadde oversett 1 preparat) få vite at jeg verken eksisterte eller hadde tilgjengelige resepter. Nå tror jeg nok at min eksistens kan bekreftes av meg selv, uansett hva apoteket hevdet, og ved hjelp av mitt gamle kasserte pass (hvor det gamle personnummeret sto) fikk jeg overtalt en tvilende farmasøyt til å utlevere preparatet likevel.

Da ny bankID omsider var i orden kunne jeg sjekke diverse registre for  å se hvordan status nå var.  HelseNorge hadde "mistet" hele min medisinske historie, alle mine resepter sto som "avslått av Helsedirektoratet" (?),  men systemet kjente mitt nye navn. Det lokale legekontoret hadde "mistet" min legejournal og alle timeavtaler. NAV hadde forsåvidt fått med seg navneendring og nytt personnummer, men  all historikk var vekk og utbetalingen som lå klar var feilaktig. Det siste fikk jeg etter hvert sporet tilbake til Statens pensjonskasse, hvor alle mine pensjonsrettigheter var regelrett strøket (jeg har en etterlattpensjon etter en av de avdøde konene). Igjen ble det nødvendig å mase seg gjennom et villniss av saksbehandlere og kontorer for endelig å få ordnet opp i miséren. Jeg ble forsikret at pengene ikke var tapt for godt, men ville bli etterbetalt neste måned. Hvorfor dette skjedde -- ingen visste eller forsto hva som hadde gått galt. Surt å møte januarknipa med over 20.000,- mindre utbetalt bare pga feil i en offentlig instans.

Midt opp i hele røra bare måtte jeg kjøpe ny leilighet og trengte å kontakte advokat for å få hjelp til diverse juridiske kniper og fallgruver. Denne advokaten tok min endrete status på strak arm og klarte å skrive oversendelsesbrev (til Statens kartverk for tinglysing) med en imponerende presis sjonglering av korrekt personlig pronomen for hele den tidsperioden saken gjaldt. Så der var det fraser om "hans barn" og "hennes barn" alt etter hvor jeg var i livsløpet. Ikke noe politisk korrekt (og begrepsmessig grumsete) "hen" her nei.

I øyeblikket er det "bare" manglende bankID på min bedriftskonto som gjenstår å ordne opp i. Mva-oppgjøret nærmer seg og det ligger potensielle kompliserte floker å nøste opp her også, men nå vet jeg i det minste at med personlig innsats så klarer alle å få skåret igjennom byråkratiet og løse sakene om tiden tas til hjelp.

Så, hva er de viktigste rådene jeg kan gi?

  • beregn at prosessen tar mye tid. I mitt tilfelle gikk det nærmere 4 måneder fra første skjema ble sendt inn til nå hvor det meste (men ikke alt) fungerer etter planen
  • regn med at du selv må rydde opp i mange registre, selv om de er offentlige og har kontakt med folkeregistret. Det er ofte nødvendig å ringe saksbehandlere for direkte samtale om din sak (om du klarer å spore opp "rette vedkommende", vilken herlig byråkratisk frase)
  • du må selv ordne med nytt pass, som deretter gir mulighet til å fornye sertifikat samt å få ny bankID og nye bankkort. Altså, alltid start med å få passet i orden !!
  • sørg for å ha lagt opp økonomiske reserver, både på konto og i kontanter. Du mister tilgang på nettbaserte betalingstjenester og en tilstrekkelig lager av kontanter  kan være redningen om det kniper. Jeg var uten nettbank i over 2 uker
  • før du starter prosessen, sjekk at du har satt opp avtalegiro eller automatisk eFaktura med (helst) alle fordringshavere. Da unngår du inkassoproblemer om det skulle drøye med å få igang nettbanken etter skiftet
Det skulle være det hele. Nyt din nye og nå offisielle tilværelse.

[Dette innlegget er redigert 1 ganger, sist den 19.01.2018 klokken 19:23.]

Mine bilder på Flickr: https://www.flickr.com/photos/132961550@N03
Skrevet den: 20. 01. 2018 [02:01]
elintv
registert siden: 14.02.2005
Innlegg: 0
Jeg ser du har hatt både fordeler og ulemper ved å også være næringsdrivende nå under overgangsperioden.

Nå som 700 personer har gjort dette, burde snart både det offentlige, banker, forsikringsselskaper osv. snart klare å takle dette bedre og raskere enn i ditt tilfelle.
Skrevet den: 23. 01. 2018 [17:21]
nina-jeanette
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
Takk for erfarings- og kunnskapsdeling.
Skrevet den: 25. 01. 2018 [19:26]
Bodil
registert siden: 14.06.2005
Innlegg: 20
Et tips når det gjelder bank:  Så snart du har fått nytt pass, gå til en annen bank og åpne konto der  (du må vise pass for å få åpne konto), få deg nettbank med Bank-id, samt betalingskort i den nye banken.  Så overfører du et tilstrekkelig beløp fra din nåværende bank til at du kan holde det gående en stund.  Først da starter du prosessen med endringer i egen bank.
Skrevet den: 25. 01. 2018 [22:08]
birna
Emne oppretter
registert siden: 20.04.2015
Innlegg: 119
Blir vel akkurat det samme å vente på ny bankID fra den banken du allerede har, som fra en ny bank? Klarer ikke helt å se noen avgjørende fordel her. Flaskehalsen er i begge tilfelle i NETS (tidligere Bankenes betalingssentral).

Mine bilder på Flickr: https://www.flickr.com/photos/132961550@N03
Skrevet den: 26. 01. 2018 [09:47]
Jenny
registert siden: 05.11.2013
Innlegg: 10
Tusen takk for innlegget, Birna! Jeg sendte siste skjema for knapt 2 uker siden og har akkuratt i dag sett at navnet mitt er blitt "XX" på altinn. Etter din anbefaling har jeg forberedt meg når det gjelder banken. Heldigvis har jeg en ektefelle som kunne ta imot og holde pengene icon_smile.gif Jeg har også sendt dem epost og håper at det går bra.
Hvor lenge var det fra navn til det gamle nummeret ble "xx" til du fikk det nye nummeret?
Skrevet den: 26. 01. 2018 [09:50]
birna
Emne oppretter
registert siden: 20.04.2015
Innlegg: 119
Det tok 1-2 uker. Jeg kan ikke si eksakt, fordi jeg jo mistet muligheten til å aksessere Altinn etter hvert og kom ikke inn før jeg hadde fått ny bankID. Det siste tok noe over 2 uker.

Mine bilder på Flickr: https://www.flickr.com/photos/132961550@N03
Skrevet den: 26. 01. 2018 [09:59]
birna
Emne oppretter
registert siden: 20.04.2015
Innlegg: 119
Jenny: i det øyeblikk du får attesten fra Skatt nord på ditt nye personnummer, må du kaste deg rundt og få nytt pass. Uten dette ID-dokumentet stopper det meste opp. Med nytt pass fikser du nytt førerkort og nye bankkort.  Passet er din offisielle legitimasjon som du må bruke sammen med f.eks. det midlertidige førerbeviset som Vegstasjonen har gitt deg.

Heldigvis er ventetiden for nytt pass kort på denne tiden av året. Du kan være heldig og få det tilsendt på under en uke i beste fall.

Mine bilder på Flickr: https://www.flickr.com/photos/132961550@N03
Skrevet den: 26. 01. 2018 [11:39]
ine
registert siden: 31.01.2016
Innlegg: 20
"birna" skrev:

Blir vel akkurat det samme å vente på ny bankID fra den banken du allerede har, som fra en ny bank? Klarer ikke helt å se noen avgjørende fordel her. Flaskehalsen er i begge tilfelle i NETS (tidligere Bankenes betalingssentral).

En del banker tilbyr tilgang til nettbank ved hjelp av token uten at det nødvendigvis er knyttet mot BankID. Da tar det stort sett bare 2-3 dager å få token så er du i gang.
Skrevet den: 26. 01. 2018 [11:49]
Jenny
registert siden: 05.11.2013
Innlegg: 10
Takk!
Desverre har jeg ikke norsk pass, og landet jeg kommer fra skal ikke gjenkjenne kjønnet mitt før jeg levere en attest fra en lege der det står at jeg er blitt "behandlet."

Synes du at det går an å ordne nytt førerkort med bare den attesten fra skatt nord i håndet?Informasjon om forumet:

Akkurat nå er det 0 bruker online, hvorav 0 registrerte brukere og 0 gjester.
I dag har 9 registrerte brukere og 0 gjester vært/er online.

Online nå


www.ftpn.no har 1370 registrerte brukere, 2410 emner og 9589 innlegg. I gjennomsnitt er det skrevet 2.36 innlegg pr dag.