Emne med mange svar

Besværlig transtilhørighet

Skrevet den: 07. 02. 2018 [19:56]
nina-jeanette
registert siden: 13.08.2013
Innlegg: 601
"ine" skrev:

"nina-jeanette" skrev:

Jeg ble ikke klar over at jeg er trans før i første halvdel av tjueårene, og jeg har heller ikke i ettertid oppdaget indikasjoner fra mitt liv før dette.


Hva ble du klar over? At du var mann til kvinne transkjønnet (elendig oversettelse), eller er du Cross Dresser?


Ditt spørsmål kan oppfattes som aggressivt, men jeg velger å tolke det som et uladet faktaspørsmål.

Ditt tilsynelatende enkle spørsmål kan utløse svar langs flere akser. Christian Jasmine kom meg godt i forkjøpet langs en av dem:

"jasminetv" skrev:

Noen vil forsøke å begrense valgmulighetene. Typisk enten "født i feil kropp" eller "transvestitt". 
Men fordi ingen kan bestemme over følelsene dine kan heller ingen si at du må være sånn eller slik. Du kan være en av de 54 (ref Facebook) kjønnsidentitetene og det er helt greit.
Man kan synes hva man vil om det, men det er nok sånn der.


De fleste som har kunnskap om kjønnsidentitet er enige om at det er snakk om et spekter, typisk med mann i ene enden og dame i den andre.

Det finnes også som Christian Jasmine skriver, en rekke underkategorier av transperson og ikkebinær.

"ine" skrev:

Hva ble du klar over? At du var mann til kvinne transkjønnet (elendig oversettelse), eller er du Cross Dresser?


Jeg oppfatter deg som at du mener de to klassiske kategoriene og begrepene transseksuell (https://sml.snl.no/transseksuell) og transvestitt (https://sml.snl.no/transvestitt). På slutten av 1980-tallet hadde og brukte vi kun disse to begrepene i Norge.

Begrepet crossdresser ble ikke brukt i Norge. Det har sitt opphav i USA på 1970-tallet (https://en.wikipedia.org/wiki/Transvestism#Cross-dressers):
After all the changes that took place during the 1970s, a large group was left without a word to describe themselves: heterosexual males who wear traditionally feminine clothing. This group was not particularly happy with the term "transvestism", and therefore took on the term "cross-dresser". Cross-dressers are men who wear female clothing and often both admire and imitate women, but self-identify as different from both gay men and transsexuals, and generally deny having fetishistic intentions.
Jeg tror ikke det har vært på langt nær like mye brukt i Storbritannia.

I Norge og resten av Skandinavia benyttet man isteden begrepet heterofil transvestitt om denne gruppen. FTPN (opprinnelig kalt FPE-NE) ble stiftet som en organisasjon for nettopp heterofile transvestitter. Etterhvert har vi utvidet målgruppen i takt med samfunnsutviklingen og bedre kunnskap om transpersonspekteret.

Den gang og nå deler vi dessuten transvestitt i to underkategorier.
1. Kjønnsidentitet og/eller kjønnsuttrykk
2. Fetisjistisk transvestisme

Kodeverket ICD-10 (http://finnkode.no) inneholder en kode for og definisjon av fetisjistisk transvestisme:
F65.1 Fetisjistisk transvestittisme (brukes ikke i Norge)
Individet kler seg som det annet kjønn for å oppnå seksuell opphisselse og for å skape inntrykk av å være en person av motsatt kjønn. Fetisjistisk transvestittisme skilles fra transseksuell transvestittisme ved sin klare forbindelse med seksuell opphisselse og et sterkt ønske om å fjerne klærne når orgasme er oppnådd og den seksuelle opphisselsen avtar. Forstyrrelsen kan forekomme i en tidlig fase i utviklingen av transseksualisme.

FPE-NE ble opprettet for kategori 1. Mange i kategori 1 har ønsket å tydelig distansere seg fra gruppe 2.

https://sml.snl.no/transvestitt:
Transvestitt, transvestisme, beskrev opprinnelig personer som hadde trang til å iføre seg det motsatte kjønns klær. I dag vil en finne flere og mer subjektive definisjoner som alle er knyttet til kjønnsoverskridende atferd, ikke bare i form av klesbruk, men også i roller og handlinger.

I de senere år har vi fått en rekke nye ord, begreper og transkategorier. Antagelig har vi for tiden tendenser til inflasjon (La de tusen blomster blomstre) som etterhvert forhåpentlig vil munne ut i en fornuftig og overkommelig konsolidering.

Etterhvert som språket og begrepsapparatet forandres og utvides vil våre tanker om oss selv påvirkes og endres. Man vil også få nye tanker og erkjennelser etterhvert som man lever, erfarer, lytter, kommuniserer og tenker.

"ine" skrev:

Hva ble du klar over? At du var mann til kvinne transkjønnet (elendig oversettelse), eller er du Cross Dresser?


Den gang på slutten av 1980-tallet da det kun fantes to "merkelapper" jeg kjente til, fant jeg ut at jeg var transvestitt.

For tiden benytter jeg derimot "merkelappen" tokjønnet transperson (bigender).

Det er mulig at jeg senere vil finne en annen "merkelapp" mer dekkende. I 2017 var jeg dame 3/4 av året, og har nå vært kun dame siden juli eller en av de siste dagene i juni 2017.

Jeg har som du nå bør ha forstått, aldri benyttet den unorske "merkelappen" crossdresser.Informasjon om forumet:

Akkurat nå er det 0 bruker online, hvorav 0 registrerte brukere og 0 gjester.
I dag har 3 registrerte brukere og 0 gjester vært/er online.

Online nå


www.ftpn.no har 1352 registrerte brukere, 2401 emner og 9556 innlegg. I gjennomsnitt er det skrevet 2.39 innlegg pr dag.